Kivistön taidekonseptit ja taideaiheet

”Loistava esimerkki siitä, että taiteella saavutetaan aidosti lisäarvoa arkkitehtuurille ja sitä kautta koko asukasympäristöön. Yhteiskunnallinen keskustelu näkee usein taiteen erillisenä saarena. Me näemme, että ympäristötaide on osa sitä rakennusten elinympäristöä, jota olemme kaikki yhdessä tekemässä.”

Jari Lonka, arkkitehti Kivistön kohteissa

Asiakas
Lujatalo

Vuosi
2014, 2016–

Teoksen osat
Kolme taidekonseptia
Katoksen, portin ja kaiteen suunnittelu

Kumppanit
Lujatalo
Berry Creative
L-arkkitehdit
Saara Pyykkö (väriasiantuntija)

Kuvat
L-Arkkitehdit
Berry Creative

Lähtötilanne

Vantaan kaupunki on brändännyt Kivistön taidekaupungiksi. Kivistön asemakaavoissa edellytetään, että taide liitetään kaikkeen arkkitehtuuri- ja ympäristösuunnitteluun heti alusta alkaen. Lujatalo etsi rakentamiinsa kohteisiin taideaiheita, joissa taide on integroitu osaksi rakennuksia ja ympäristöä. Suunnitelmat tehtiin yhteistyössä kokoonpanolla: urakoitsija, arkkitehti ja taiteilija.

Kaisa Berry kartoitti Kivistön keskeisten alueiden osan V avainpaikat ja loi kolme taidekonseptia: suurkorttelikokonaisuuden värisuunnitelman kaavan pohjaksi,, pysäköintitalon visuaalisen identiteetin ja erityisen kiveyksen kävelykadulle.

”Olemme ylpeitä yhteistyöstä taiteilijan ja arkkitehtien kanssa, minkä ansiosta meidän kohteissamme taide on hienosti osa rakennusta ja ympäristöä.”
– Janne Mönkkönen, Uudenmaan asuntotuotannon aluejohtaja, Lujatalo

Ratkaisu

Taidesuunnitelma lähti siitä, että taide tulee olla hyvin integroitu rakennuksiin ja ympäristöön. Teoksen tulee toimia ihmisten arjessa ja näiden pitää jaksaa kohdata se joka päivä.

Väriskeema ottaa huomioon paikallisidentiteetin, ympäröivät materiaalit ja valon suunnat. Pysäköintitalon visuaalinen identiteetti on luotu informatiivisilla kuvituksilla ja kylteillä. Kävelykatu puolestaan sisältää erityisen kiveyksen, jossa puiden istutusaltaat toimivat samaa aikaa niin penkkeinä kuin hulevesien viivytyksessä.

Hercules-korttelin sisäpihalle suunniteltu Leikkimökki Stuga syntyi, kun kaava vaati, että kaikilla pihoilla pitää olla katettuja ulkotiloja. Katoksesta päätettiin tehdä hieman erityisempi taidekatos, joka suojaa myös lentomelulta. Materiaalina käytettiin paksuja puisia paanuja. Katos tuo uuden ulottuvuuden laajan alueen keskelle.

Vuokratalo Zeukseen suunniteltiin Pilviportti. Se on juhlava elementti, joka erottaa yksityisen pihan ja julkisen aukion. Teos on abstraktio pilvistä – onhan Zeus taivaan jumala. Paikalliseen sepän takoma rautaportti tuo perinteistä käsityötaitoa keskeisen Safiiriaukion reunalle.

Kaide voi olla taidetta itsessään. Asumisoikeustaloon suunniteltiin käsijohde Oksa. Sepän takoma kaide muistuttaa lähimenneisyydestä: vasta vähän aikaa sitten alue oli tiheää metsää. Inspiraatio kaiteeseen saatiin kuusen neulasista.

Lopputulos

Kaikissa kolmessa konseptissa taide integroitiin saumattomasti urbaaniin ympäristöön. Konseptit parantavat julkisen tilan laatua. Taide tuo lisäarvoa ja arvostusta sekä alueelle että omaan kotiin sekä nostaa alueen arvoa.

”Olin tosi innostunut taideaiheesta, vaikka se toi vähän lisäkustannuksia. Lopputulos oli yllättävän monipuolinen: ei tehty samantapaisia.”
– Reijo Pitkämäki, projektipäällikkö, Lujatalo

← Palaa takaisin arkistoon

Lähetä viesti

[contact-form-7 id="6"]